Şcoala de Vară pentru Arte și Meșteșuguri Deltaice – Ediția a II-a Chemarea la clacă!

22 – 28 iulie 2019
Letea, Delta Dunării

Scoala-de-Vara-2019-A3

Şcoala de Vară pentru Arte și Meșteșuguri Deltaice este un proiect educațional teoretic și practic care aduce în prim plan tradițiile rurale, în vederea revitalizării meșteșugurilor locale și transpunerea lor în modele arhitecturale și de design contemporan.

În 2018, tema școlii a fost  studierea tehnicilor meșteșugărești folosite în construcțiile deltaice și am pus în practică, alături de 15 voluntari contruirea fațadelor exterioare din lemn, placate cu lemn, lipitul cu pământ și refacerea acoperișului din stuf.

În 2019, ne-am propus documentarea ritualului de chemare la clacă prin reproducerea lui, alături de localnici și voluntari. Vrem să evidentiem patrimoniul imaterial cultural al zonei, al tradițiilor locale gastronomice, al corului local de ucrainieni- Bila Roja, al meșteșugului de lipit case cu pământ și dansurile locale.

Activitățile școlii de vară au loc în cadrul primului centru comunitar integrat din Delta Dunării, înființat de către Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în parteneriat cu Asociația Letea în UNESCO, în satul Letea, comuna C.A Rosetti, județul Tulcea.

Centru Comunitar Letea este un proiect pe termen lung, având ca obiective:

 • Protejarea și promovarea patrimoniului cultural local, a tradițiilor deltaice, meșteșugurile și arhitectură vernaculară prin:
 • Organizarea unor workshop-uri de creație si analizare a tradițiilor și meșteșugurilor locale
 • Renovarea centrului comunitar respectând arhitectura tradițională alături de localnici, voluntari
 • Transformarea centrului comunitar într-un model de bună practică la nivel local în ceea ce privește valorificarea arhitecturii tradiționale și a turismului sustenabil.
 • Dezvoltare Durabilă și Protecția Mediului prin:
 • Crearea de noi locuri de muncă pentru comunitate și scăderea presiunii pe resursele naturale (ex. pescuit)
 • Construirea primului centru de agrement la nivel local – promovarea turismului sustenabil
 • Dezvoltare Comunitară prin:
 • Implicarea localnicilor în activitățile proiectului
 • Dezvoltarea unui program de educație alternativă prin implicarea copiiilor din localitate în proiecte educaționale
 • Demararea procesului de dezvoltare comunitară și susținerea înființării unui grup de inițiativă locală care să reprezinte comunitatea locală în activitățile centrului.

Clădirea existentă nu respectă normele specifice construcțiilor din Rezervația Biosferei Deltei Dunării, iar prin intermediul școlii de vară ne propunem o intervenție asupra construcției, folosind tehnici tradiționale locale.

Programul Școlii de Vară


Şantier:


– Lipituri cu pământ pe fațada clădirii şi alte lucrări de întreţinere la structurile existente.

– Finalizarea fațadelor stradale prin placarea cu lemn și vopsirea lor în culorile locale.

– Intervenții asupra construcției existente realizată din bușteni și scândură.

– Schițarea centrului comunitar și stabilirea unor noi etape de intervenție.

– Având în vedere temperaturile ridicate din luna iulie din Delta Dunării, programul școlii de vară va avea în prima parte a zilei, pauză de prânz, program de lucru de seară.

Participanților le este asigurat transportul din orașul Tulcea în satul Letea, comuna C.A Rosetti din Delta Dunării, cazarea și masa în timpul școlii.

Programul de lucru va fi completat cu plimbări prin pădurea Letea, pe canalele și ulițelele satului și de scurte incursiuni în viețile localnicilor.

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea va documenta ritualul de chemare la clacă și elementele care îl constiuie.  

Şcoala de Vară pentru Arte și Meșteșuguri Deltaice este un proiect derulat de Asociația Letea în UNESCO, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, cu sprijinul Rotaract Cișmigiu, prin programul Datini Contemporane și al Fundației Pro Patrimonio și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.