Rezultatele primei caravane medicale dedicată femeilor din Delta Dunării

DSC03125-min

 

 

Rezultatele primei caravane medicale dedicată femeilor din Delta Dunării 

 

Intervențiile medicale punctuale, pe model de caravană medicală, în zonele defavorizate si izolate din România pot salva vieți, asta arată rezultatele analizelor ginecologice efectuate pentru 52 de persoane din comuna C.A Rosetti în vara lui 2019. 

Consultațiile gratuite au fost derulate în cadrul proiectului Caravana Sănătății Femeii, organizată de către de Asociația Letea în UNESCO, în parteneriat cu Caravana cu Medici și  susținută prin programul StartONG, finanțat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Consultațiile au avut loc în cadrul Centru Comunitar Integrat din satul Letea, comuna C.A Rosetti, Delta Dunării, în perioada 10-11 august, în urma lor reieșind că mai mult de jumatate dintre femeile prezente nu au asigurare medicală, ceea ce determină ca vizita la medicul ginecolog să fie doar în sistemul privat sau în urgență. Aspecte ca resursele economice scăzute și lipsa educației de sănătate determină și ele o prezență scăzuta la medic. 

Din totalul pacientelor consultate, doar șase persoane au declarat că au fost în ultimul an la medicul ginecolog, 11 au fost în ultimii cinci ani, 13 au vizitat medicul între ultimii 5-10 ani, 9 persoane în ultimii 20 de ani și peste, iar o persoană nu a ajuns niciodată.

În cadrul campaniei au fost recoltate 39 de teste Papanicolau dintre care două au prezentat un aspect normal, 28 au prezentat leziuni inflamatorii iar 9 au suspiciuni ce necesită investigații suplimentare.

Screenshot 2019-10-21 at 13.00.47

Totodata, medicii au efectuat 45 de ecografii de sân, dintre care 20 au avut un aspect normal, 20 au prezentat leziuni benigne, 4 au prezentat leziuni, cel mai probabil benigne, ce necesită urmărire imagistică strictă iar un caz a prezentat o leziune malignă, confirmată ulterior și prin biopsie. 

Screenshot 2019-10-21 at 13.00.54

“Ne-am bucurat să putem ajuta femeile din comuna C.A Rosetti să beneficieze de un consult medical ginecologic. Din păcate a fost identificat un caz cu leziuni maligne, însă persoana respectivă s-a prezentat deja în București, cu sprijinul Caravanei cu Medici, și va începe tratamentul. Astfel de intervenții sunt esențiale în zonele izolate, de cele mai multe ori fiind singura șansă ca oamenii de aici să fie consultați de medici de specialitate”, spune Loredana Pană, coordonator de proiect al Asociației Letea în UNESCO.

Centrul Comunitar Letea este înființat de asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în parteneriat cu Asociația Letea în UNESCO. Până în prezent a găzduit două școli de vară pentru promovarea și conservarea meșteșugurilor deltaice, precum și prima caravană stomatologică dedicată copiiilor din comuna C.A Rosetti. Pe termen lung, ne-am propus să organizăm diverse activități în comunitate, ateliere de educație non-formală care să contribuie la scăderea ratei de abandon școlar din localitate și să ofere copiilor oportunitatea de a avea acces la o educație de calitate și o viață mai bună.

Asociația Caravana cu Medici este fondată în 2014 de 5 medici rezidenți și își propune acordarea de îngrijiri medicale de bază, popularizarea testelor de screening și informarea persoanelor din mediul rural pentru a obține o populație mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur.

Proiectul Caravana Sănătății Femeii este finanțat prin programul Start ONG. Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative.

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați pe: Loredana Pană, coordonator de proiect al Asociației Letea în UNESCO, telefon: 0729882603, mail: loredana.pana@letea.eu

Caravana Sănătății Femeii din Delta Dunării from Letea in UNESCO on Vimeo.